Ponedeljek, 26. december 2016

Prodajate svoj dom? Kako najti najboljšega nepremičninskega posrednika zase

Se spomnite vznemirjenja, ki ste ga občutili, ko ste kupili svoj prvi dom? Pripravite se, da ga boste ponovno doživeli, če nameravate prodati svojo nepremičnino. 

Eden od najboljših načinov, da obdržite svojo prodajo na pravi poti in se znebite pritiska s svojih ramen je, da najamete izkušenega nepremičninskega posrednika.

Ko prodajate svojo nepremičnino, si zagotovo želite, da bi dosegli čim večjo donosnost svoje naložbe in najdete najprimernejšega kupca. Trženje, ogledi nepremičnine, pogajanja, zapiranje posla, pogodbe in ostala potrebna dokumentacija, vse to je potrebno urediti v najkrajšem možnem času in morda se ne boste uspeli z vsem tem spopadati sami.

S tako veliko izbiro nepremičninskih agencij in posrednikov, ki obstajajo na tržišču, je težko vedeti, komu zaupati. Tukaj je nekaj nasvetov in vprašanj, ki  jih postavite potencialnim posrednikom, preden izberete tistega, ki bo zastopal vaš dom.

Zberite priporočila znancev, ki so že sodelovali s posrednikom. Ustna napotitev naj natančno opiše kakovost posrednikovega dela, njegov slog komunikacije in pristop do stranke in drugih oseb v transakciji.

Intervjuvajte vsaj tri posrednike. Tako kot se pri obnovi strehe ali nabavi nove kuhinje ne zadovoljite s samo eno ponudbo, prav tako bi morali opraviti vsaj tri razgovore z različnimi posredniki, da ugotovite, s katerim se počutite udobno. Dejstvo je, da sama licenca še ne pomeni, da imate nasproti strokovnjaka ali posrednika, ki se bo za vas optimalno potrudil. Veliko ljudi naredi napako, ker se odločijo za prvega posrednika, ki jim prekriža pot.

Preverite posrednikovo produktivnost. Nekateri agenti imajo veliko izkušenj in zadovoljnih strank v svoji bazi, na drugi strani pa nekateri  niso zaključili nobenega posla v zadnjih letih. Raziščite spletne strani in poskrbite, da ima vaš posrednik dovoljenje za opravljanje storitve posredovanja nepremičnin. Ko obiščete njegovo spletno stran, preverite število trenutnih oglasov. Pozanimajte se, kje se izobražuje, kajti dodatno usposabljanje agentov kaže na zavezanost učenju najboljših praks branže in daje vrhunsko storitev.

Postavljajte prava vprašanja. Ko intervjuvate potencialnega posrednika, si pripravite seznam vprašanj. Radi bi vedeli, če je nekdo usposobljen in ima prave izkušnje, ne le za trženje vašega doma, ampak za uspešno prodajo v najkrajšem možnem času in za najboljšo ceno. Vaša vprašanja naj se glasijo:

1. Katere so primerljive nepremičnine v moji soseski? Če posrednik nima seznama primerljivih nepremičnin, ki se prodajajo v vaši soseski, vam maha z rdečo zastavico. Primerljivi podatki so steber za določitev vrednosti vašega doma in določitev začetne cene. Dobro pripravljena primerjalna analiza bo pokazala nepremičnine, ki se trenutno prodajajo in tiste, ki so se prodale v zadnjih treh do šestih mesecih in so primerljive z vašo nepremičnino in njeno lokacijo.

2. Koliko mislite, da je vredna moja nepremičnina in zakaj? Med svojim obiskom se večina posrednikov sprehodi skozi vaš dom, da si naredi zapiske in se seznani, s čim bodo morali operirati, kar pripomore pri oblikovanju začetne cene, ki je v skladu s tržnimi pogoji in vašimi cilji oziroma pričakovanji. Pomembno je, da agent zastopa vaše interese, vendar vam je tudi pripravljen postaviti realna pričakovanja glede tržne vrednosti nepremičnine.

3. Kaj bo vključeval vaš način trženja moje nepremičnine? Dober nepremičninski posrednik bo imel kakovosten načrt za spodbujanje prodaje vaše nepremičnine v prizadevanju, da najde pravo bazo kupcev. Brošure, revije, dan odprtih vrat, virtualni ogledi, profesionalne fotografije so dejavniki, ki gredo v načrt trženja. Prosite za primere marketinških materialov in spletne strani, da vidite, kako promovirajo nepremičnine.

4. Ali ste nepremičninski agent polni delovni čas ali je to vaše stransko delo? To vprašanje je ključnega pomena, saj prodaja nepremičnin zahteva maksimalno angažiranost. Ne želite najeti nekoga, ki ne uspe odgovarjati na klice ali ne uspe izpeljati oglede vašega doma, ker je zaseden z drugim delom. Pozanimajte se, koliko časa povprečno porabijo za prodajo nepremičnine in koliko so jih prodali v zadnjem času.

5. Kolikšna je vaša provizija? Praviloma nepremičninska provizija znaša do 4%. Pogosto se ta znesek razdeli med kupca in prodajalca. Posebno pozornost namenite EKSKLUZIVNIM pogodbam, kar pomeni, da je nepremičninski posrednik (oz. agencija, ki jo zastopa) edini pooblaščeni za posredovanje vaše nepremičnine. Prednost ekskluzive se pokaže pri sami prodaji v tem, da imate natančnejše podatke, kako trg reagira na vašo ponudbo, kot če jo zastopa več posrednikov hkrati. Poleg tega je bistvena prednost to, da se bo nepremičnina zagotovo prodala po optimalni ceni, saj bo vaš posrednik poskrbel, da vam bo našel pravega kupca, nasproti situaciji, kjer jo prodaja več posrednikov in je njihov cilj, kdo jo prej proda, običajno na račun forsiranja nižje cene od pričakovane. Poskrbite tudi, da boste razumeli, koliko boste plačali za storitve in kaj točno je v tej ceni vključeno.

Sedaj, ko ste se srečali z nekaj posredniki in ugotovili, kateri izmed njih vam najbolj ustreza, boste podpisali pogodbo, s katero ga pooblaščate, da za določeno obdobje posreduje vašo nepremičnino na trgu. Poskrbite, da boste z njim v rednem kontaktu, tako da boste obveščeni, kaj se dogaja z vašo nepremičnino in ustrezno svetovani, da boste največ iztržili za svojo nepremičnino oziroma za svoj denar. Uresničitev tega cilja je težko delo, ki ga je vredno plačati.  Zdaj, ko je težji del za vami, se sprostite in pustite, da nepremičninski posrednik prevzame krmilo. Srečno prodajo!

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

SYNERGOS nepremičnine d.o.o.