Torek, 20. december 2016

Pasti, ki prežijo na kupce nepremičnin

Večina kupcev se za nakup nepremičnine odloči enkrat samkrat v življenju. Gre verjetno za največjo naložbo posameznika, v katero bo vložil večino svojih prihrankov, zato je zelo pomembno, da v tem procesu ne gre nič narobe. Žal je pasti, v katere se lahko ujame, kar nekaj. Če ste na mestu kupca in četudi se odločate za nakup s pomočjo nepremičninske agencije, kjer poskrbijo za dokumentacijo in postopke, pa je pri nakupu dobro imeti v mislih nekaj pravil.

Preverite, kaj kupujete

Nihče si ne želi stanovati na plazovnih ali poplavnih območjih, zaradi katerih bi lahko nekega dne trepetal za življenje. V občinskih načrtih izveste tudi, ali se bo v bližini gradila avtocesta, hotel, tovarna ali drug objekt, ki bi motil vaš mir. Če najdete idilično hišico na odlični lokaciji, ki je tudi cenovno ugodna, se vprašajte, zakaj je tako. Morda nima gradbenega dovoljenja ali pa urejene služnostne poti. Če je ta speljana preko več lastniških parcel le po ustnem dogovoru, to žal ne velja prav nič. Lastniki se menjajo, dogovori pa propadejo ob prvem nesporazumu ali stiski.

Pred nakupom se prepričajte, da ima nepremičnina urejeno dokumentacijo. Ustni dogovori enostavno ne zadoščajo.

 

Preverite vpis v zemljiško knjigo

Pridobite »zadnji« zemljiškoknjižni izpisek, če pa nepremičnina še ni vpisana, izvirnik pogodbe, s katero prodajalec izkazuje lastništvo. S sklenitvijo nove prodajne pogodbe za nepremičnino lastninska pravica še ni prenesena, zato bodite pozorni, ali je bila sprememba v zemljiški knjigi nato dejansko izvedena. Vpis lahko zahtevate pri notarju ali nepremičninskemu posredniku in si tako tudi v primeru nepoštenega prodajalca, ki je nepremičnino hkrati prodajal več kupcem, zagotovite, da lastnino prevzamete kot prvi vpisani v zemljiško knjigo.

 

Pozorni bodite na plombe

Plomba je pomožni vpis ali zaznamek v zemljiški knjigi, ki še čaka na odločitev sodišča. Preverite stanje in njihov izpis zahtevajte na spletnem portalu e-sodstvo ali na upravni enoti. Obvezno se prepričajte tudi, ali je nepremičnina obremenjena s hipotekami ali služnostmi. Pri nakupu stanovanj in hiš mora biti v pogodbi izrecno navedeno, da prodajalec kupcu izroča nepremičnino, v kateri ni tretjih oseb, ki bi lahko sicer imele pravico uporabe nekaterih prostorov.

 

Skrite napake sporočite v osmih dneh

Nekaterih napak med običajnim pregledom pri prevzemu stanovanja ni bilo mogoče opaziti. To so lahko toplotni mostovi, nepravilno izvedeni odtoki v kopalnici, slabo načrtovana električna napeljava itn. S pravnega vidika je ključnega pomena, da o t. i. skriti napaki kupec prodajalca obvesti v osmih dneh po tem, ko jo je opazil, sicer izgubi to pravico. Po prevzemu nepremičnine čim prej preverite napeljavo in skrite napake. Pri tem vam lahko pomaga strokovnjak.

 

Ne pozabite ključnih elementov pogodbe

Ko sklepate kupoprodajno pogodbo, pridobite vse dosedanje pogodbe med prejšnjimi lastniki stanovanja, saj jih boste morda (ni nujno, če je zemljiškoknjižno stanje čisto in urejeno) potrebovali pri vpisu nepremičnine v zemljiško knjigo. Nova pogodba mora vsebovati natančen opis predmeta pogodbe, ceno in način plačila, kaj je všteto v kupnino, rok izročitve in zemljiškoknjižno dovolilo. Da se zaščitite, je priporočljivo vključiti tudi pogodbeno kazen in uradno cenitev nepremičnine. Pred podpisom velja preveriti tudi, koliko časa je prodajalec že lastnik nepremičnine. Če je lastnik manj kot tri leta in ima na tej nepremičnini prijavljeno stalno prebivališče, bo davek na dobiček obvezan plačati sam, vendar ga bo morda želel preložiti na vas kot kupca.

 

Strošek ali investicija?

Čeprav preverjanja in strokovna pomoč terjajo nekaj dodatnega časa in denarja, je to vaša investicija za vse življenje. Po nakupu nepremičnine vas lahko začetna nepazljivost stane mnogo več kot pa temeljitost pred nakupom.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

SYNERGOS nepremičnine d.o.o.