Sreda, 29. marec 2017

Koliko je vredna moja nepremičnina?

Točno toliko, za kolikor ste jo voljni prodati in kupec zanjo plačati. Nepremičnine so varna naložba, vendar ne nujno donosna. Ko kupujete dom, veste, da mora le ta zagotavljati vam in celotni družini prostor v katerem se lahko neobremenjeno sprostite in da vam zagotavlja vse, kar potrebujete zase in svojo družino. Vrednost doma je neprecenljiva, cena sten, ki obdajajo dom, pa se vrednoti po kvadratnem metru glede na lokacijo.

Poslovne nepremičnine so tiste, ki morajo zagotavljati optimalne delovne pogoje, vendar je  razpon cen pri le teh ogromen. Zakaj? Ker pri poslovnih nepremičninah precej odtehta lokacija in s tem tudi prestiž s katerim podjetja napram strankam prezentirajo svojo poslovno moč, stabilnost, uspešnost in varnost.

Bistvo je, da pri nakupu nepremičnine natančno premislite, zakaj jo kupujete oziroma kot prodajalec, zakaj jo prodajate. Pošten in strokoven nepremičninski posrednik vam mora povedati to, kar morate vedeti in ne to, kar želite slišati. Vse, kar odstopa od tega, je klic po menjavi posrednika. Nepremičninski posrednik je oseba, ki mora na podlagi strokovnih znanj in preteklih dogodkov na trgu stranko servisirati na način, da svojo nepremičnino proda varno in po ceni, ki jo trg še prenese. Stranka je lahko neuka in prav zato se obrne na strokovnjaka, da ta zanjo opravi vse skladno z zakonom, etičnimi in strokovnimi standardi. Za kupce velja enako.

Večna dilema je kdaj je pravi čas za prodajo nepremičnine? VEDNO! V času recesije se cena večini nepremičnin zniža in prodati ceneje, pomeni tudi ceneje kupiti drugo, primernejšo nepremičnino. V času konjukture pa obratno. Sama oddaja pa se na področju stanovanjskih nepremičnin ne spreminja, cene najemov so običajno enake skozi vse gospodarske cikluse. Razlika pri najemninah se pozna pri poslovnih nepremičninah, ko v kriznih časih podjetja krčijo stroške, med njimi tudi racionalizirajo prostorske kapacitete oziroma sledi več stečajev kot je običajno v normalnih gospodarskih pogojih.

Še več o tej temi sledi.